joomla 1.6

Afdrukken
PDF

Historie

De kledingzaak Niessen Mode aan de Rijksstraatweg; nu een winkel van een paar honderd vierkante meter, ooit een klein winkeltje met een oppervlakte van zestien(!) vierkante meter. Het winkelbedrijf is destijds opgezet door de heer Dick Niessen en zijn vrouw Teuntje Niessen-Berkhof. De winkel was destijds ook gevestigd aan de Rijksstraatweg, niet in het huidige pand, maar op nummer 32.

Het smalste huis van Leersum

Dit pand was met zijn drieënhalve meter breed het smalste pand van Leersum. Het was zelfs zo, dat bij het bouwen van het huis de steigers binnen moesten staan, om niet op de grond van de buurman te komen. De winkel had een oppervlakte van zestien vierkante meter, met als gevolg dat wanneer het druk was de mensen er alleen in mochten aan de voorkant en weer uit moesten aan de achterkant. De huur van het pand bedroeg destijds drie gulden per week.

Moeder Niessen stond elke dag in de winkel, terwijl vader Niessen elke morgen vroeg op stond om “de boer op” te gaan. In het begin werd hier een gehuurde fiets voor gebruikt, deze bracht echter te veel onkosten met zich mee. Gevolg: er werd voor 35 gulden een echte transportfiets aangeschaft, voor die tijd een heel kapitaal.

Aan de stang van de fiets hing altijd de ellenstok (70 centimeter lang). De koopwaar – zoals sajet en graslinnen – hingen aan de mand voorop. Bij de verkoopprijzen is nu niks meer voor te stellen, het graslinnen werd verkocht voor 29 cent per el.

Bestellingen

De klanten die bezocht werden, kwamen niet alleen uit Leersum. Ook in Langbroek, Cothen, Maarn, Maarsbergen en aan de Amerongse Lekdijk woonden veel klanten. ’s Avonds en ’s nachts werden de bestellingen voor de volgende ochtend klaar gemaakt door mevrouw Niessen, welke meneer Niessen de volgende ochtend ging wegbrengen. Deze nam tevens het wekelijkse kwartje mee bij de klanten. De gekochte kledingstukken konden op afbetaling gekocht worden, dus meneer Niessen haalde elke week een kwartje op van het totale bedrag van twee gulden vijftig per broek. Helaas was het zo dat in veel gezinnen niet meer dan een dubbeltje per week kon worden betaald.

Groei

Na meer dan dertig jaar gevestigd te hebben gezeten in het kleine pand, was het tijd voor een nieuw en groter pand: het pand op de hoek van de Rijksstraatweg en de Scherpenzeelseweg. In 1954 verdubbelde de winkeloppervlakte van Niessen Mode; er was nu een oppervlakte van 35 vierkante meter. Na enige tijd bleek ook dit niet genoeg en werd het pand van de heer De Ridder gekocht, welke hier een melkhandel in uit had geoefend. Nu was er beschikking over twee winkelpanden, alleen grensden deze niet aan elkaar. Via een doorgang moest de klant van de damesmodeafdeling (het nieuwe pand) naar de herenmode en woninginrichting (het hoekpand).

Na het overlijden van vader Niessen werd het winkelbedrijf voortgezet door zijn drie zoons. Wim nam de taak van zijn vader over, voortaan ging hij ‘de boer op’. Dit heeft hij gedaan tot dat zijn gezichtsvermogen dit hem niet meer toeliet. Moeder Teuntje Niessen is tot haar dood in 1965 boven de winkel blijven wonen.

Vier jaar later begint zoon Dick voor zichzelf in Culemborg. In ditzelfde jaar sluiten Marinus en Wim Niessen de afdeling woninginrichting af. Zij gaan zich vanaf nu volledig concentreren op de dames- en herenmode en manufacturen. Ook de twee losse panden bieden na enige tijd niet voldoende ruimte meer. Om extra ruimte te verkrijgen worden de panden aan elkaar gebouwd. Na het overlijden van Wim Niessen wordt de winkel voortgezet door Marinus en zijn vrouw, inmiddels geassisteerd door winkelpersoneel.

Veranderingen

Begin 1979 komt ook Marinus te overlijden, maar zijn vrouw zet de zaak voort. Na verloop van tijd draagt zij de winkel over aan Kees Jan en Marja Spijker. Kees Jan is hier dan al enige jaren werkzaam. In 1985 wordt de zaak volledig gemoderniseerd. In de opvolgende jaren vinden er nog diverse uitbreidingen plaats. In 2000 wordt er 200 m2 toegevoegd aan de winkel, waarmee de winkel nu zo'n 500 m2 verkoopruimte telt.

Halen & Brengen

Wij halen en brengen u graag!

Bent u moeilijk ter been of heeft u geen vervoer om te komen? Geen probleem!

Wij bieden u een gratis haal- en brengservice.

Lukt het u helemaal niet om te komen? Dan komen wij graag bij u thuis!

Wij werken samen

Volg ons


Facebook

Wij zijn sociaal

Twitter Facebook RSS-Feed

Contact met ons

Niessen Mode
Rijksstraatweg 76
3956 CS Leersum

Tel: 0343-451507
Fax: 0343-451528

E-mail ons